Hur påverkar PMS dig och din hud? Förebygg och lindra symtom

Hur påverkar PMS dig och din hud? Förebygg och lindra symtom

PMS (premenstruellt syndrom) är ett vanligt problem som drabbar många kvinnor. Symtom kan variera från humörsvängningar och trötthet till fysiska besvär som uppsvälldhet och bröstsmärtor. Men visste du att PMS även kan påverka din hud?

Vad är PMS?

PMS är ett tillstånd som inträffar en till två veckor före mens och är som mest påtagligt precis före menstruationen och börjar sedan avta när menstruationen startar. Så många som 75 % av alla fertila kvinnor upplever PMS. PMS beror på hormonella förändringar i kroppen. Östrogen och progesteron fluktuerar under menscykeln, vilket kan påverka både kroppen och sinnet. 3-5 % av alla kvinnor har svår PMS med kraftiga humörsvängningar, vilket kallas för PMDS – Premenstruellt Dysforiskt Syndrom.

Orsaker till PMS

De exakta orsakerna till PMS är inte helt klara, men forskare tror att det är en kombination av hormonella förändringar och obalanser. Faktorer som stress, dålig kost och brist på motion förvärra PMS-symtomen.

Vanliga Symtom på PMS

 • Humörsvängningar
 • Irritabilitet
 • Depression
 • Trötthet
 • Uppsvälldhet
 • Bröstsmärtor
 • Huvudvärk

För att förstå nedan skiss så vill vi bara snabbt förklara hur en menstruationscykel är uppbyggd. 

Hur räknar man en menstruationscykel och när är dag 1? 

En menstruationscykel räknas från den första dagen av din mens till den första dagen av din nästa mens. Dag 1 är alltså den första dagen då du börjar blöda. Här är en översikt över hur man räknar en menscykel:

 1. Dag 1: Första dagen med mens.
 2. Dag 1-5 (ungefär): Menstruationsfasen, när du blöder.
 3. Dag 6-14 (ungefär): Follikelfasen, när äggstockarna förbereder ett ägg för ägglossning och livmoderslemhinnan börjar tjockna.
 4. Dag 14 (ungefär): Ägglossning, när ett ägg släpps från en av äggstockarna. Detta sker vanligtvis runt dag 14 i en 28-dagars cykel.
 5. Dag 15-28 (ungefär): Lutealfasen, när livmoderslemhinnan fortsätter att tjockna och förbereda sig för en eventuell graviditet.

Cykellängden kan variera från person till person och från månad till månad, men en typisk cykel varar mellan 21 och 35 dagar. Det är viktigt att notera att "dag 1" alltid är den första dagen av menstruationsblödningen.

Kopplingen mellan PMS och Hudproblem

Att hantera hudeffekterna av PMS kan vara en utmaning, men med rätt tillvägagångssätt kan du minimera dessa effekter och upprätthålla en hälsosam hud. 

 1. Akne och Utslag: Under PMS ökar nivåerna av hormon vilket kan leda till ökad talgproduktion. Detta kan orsaka tilltäppta porer och akneutbrott, särskilt hos dem som redan har aknebenägen hud. Vi rekommenderar denna hudvårdsrutin vid dessa problem. 

 2. Ökad Känslighet: Hormonsvängningar kan göra huden mer känslig och benägen för irritation. Du kan uppleva rodnad, klåda eller andra reaktioner på produkter du normalt tål.

 3. Fet Hud: Ökade nivåer av androgener under PMS kan stimulera talgkörtlarna att producera mer olja, vilket resulterar i en fetare hud. Läs mer om fet hud och produktrekommendationer här. 

 4. Torrhet och Dehydrering: Vissa kvinnor upplever motsatsen – deras hud blir torrare. Detta kan bero på att hormonfluktuationerna påverkar hudens fuktighetsbarriär. Här kan du läsa mer om torr hud och vilka produkter som rekomenderas. 

Ekologiska hudvårdslösningar för PMS relaterade hudproblem

Ekologisk hudvård kan vara en stor hjälp i att hantera PMS-hudeffeter. Dessa produkter innehåller naturliga ingredienser som är skonsamma mot huden. 

Till exempel kan antiinflammatoriska ingredienser som aloe vera hjälpa till och minska rodnader och svullnader och ha en lugnande effekt på din hud. 

 1. Rengöring: Använd en mild, pH-balanserad rengöring för att hålla huden ren utan att överdrivet torka ut den. 

 2. Fuktgivande: Oavsett om din hud är fet eller torr, är det viktigt att hålla din hud återfuktad. Ekologiska produkter med fuktgivande ingredienser som hyaluronsyra, glycering och alger hjälper till att hålla huden återfuktad. Förutom att använda återfuktande hudvårdsprodukter är det viktigt att bibehålla hydrering och dricka mycket vatten.

 3. Behandling av Akne: Kan du läsa mer om här samt även rekommendationer på produkter för detta tillstånd. 

 4. Undvik Irritanter: Under PMS-perioden kan din hud vara extra känslig. Undvik starka kemikalier och parfymer. Ekologisk hudvård brukar vara särskilt bra för känslig hud eftersom produkterna innehåller naturliga ingredienser utan syntetiska tillsatser som kan irritera huden och täppa igen porerna. De är ofta fria från parabener, sulfater och artificiella doftämnen, vilket minskar risken för allergier och irritationer.  Genom att välja ekologisk hudvård får din hud näring och vård på ett skonsamt sätt.

 5. Kost och Livsstil: Håll en balanserad diet rik på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Drick mycket vatten och försök att minska stress genom avslappningsmetoder som yoga eller meditation. 

Vad kan jag själv göra för att lindra min pms? 

 1. Kostförändringar: Ät en balanserad kost med mycket frukt, grönsaker, fullkorn och protein. Undvik eller minska kraftigt ditt intag av socker, koffein och alkohol som oftast förvärrar symtomen.

 2. Motion: Det finns flera studier som visar på att regelbunden motion hjälper till att lindra PMS-symtom genom att frigöra endorfiner som förbättrar humöret och minskar smärta. Se till att du kommer ut och gärna tar en snabb promenad eller joggingtur. Lite rörelse är alltid bättre än ingen rörelse alls! Motion ger dig mer energi och frigör endorfiner som motverkar nedstämdhet.

 3. Stresshantering: Praktisera avslappningstekniker som yoga, meditation eller djupandning för att minska stressnivåerna.

 4. Sömn: Se till att få tillräckligt med sömn, eftersom brist på sömn kan förvärra både fysiska och emotionella symtom på PMS.

 5. Vitaminer och kosttillskott: Vitaminer som B6, magnesium och kalcium kan hjälpa till att lindra vissa PMS-symtom. Rådgör gärna med läkare eller kostrådgivare innan du tar några kosttillskott.

Slutsats

PMS kan ha en betydande inverkan på både ditt liv och din hud, men med rätt  livsstilsförändringar och hudvårdsrutin kan du minimera både pms och dess effekter på huden. Kom ihåg att lyssna på din kropp och justera dina hudvårdsprodukter efter behov under din menscykel. 

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.

Handla våra fantastiska hudvårdsprodukter