Rosacea – orsak, symtom och behandling

Rosacea – orsak, symtom och behandling

Rosacea är en vanligt förekommande kronisk hudsjukdom som framför allt påverkar ansiktet. De vanligaste symptomen inkluderar rodnad, synliga blodkärl, utslag och ibland även knottror. Tillståndet påverkar oftast personer med ljus hy mellan 30 och 50 år, men det kan också drabba personer i andra åldrar och hudtyper. 

Orsaker till Rosacea

Orsakerna till rosacea är inte helt fastställda, men flera faktorer tros bidra till dess uppkomst:

 • Genetik: Rosacea kan ha en ärftlig komponent, vilket innebär att risken att utveckla sjukdomen kan vara högre om det förekommer inom familjen.
 • Hudens känslighet: Personer med rosacea har ofta en överkänslig hud som reagerar starkt på olika stimuli såsom värme, kyla, solljus, alkohol eller vissa hudvårdsprodukter.
 • Inflammation och blodkärlsdilation: Inflammation i huden och utvidgade blodkärl i ansiktet är typiska för rosacea, men den exakta orsaken till inflammationen är ännu inte helt klarlagd.
 • Demodexkvalster: Studier har visat att ett ökat antal demodexkvalster på huden kan vara kopplat till rosacea.

Vanliga Symtom på Rosacea

Symtomen på rosacea varierar i svårighetsgrad och kan inkludera:

 • Rodnad i ansiktet, särskilt på kinder, näsa, panna och haka.
 • Synliga blodkärl 
 • Utslag och ibland knottror som kan likna akne.
 • Symtomen kan förvärras av olika utlösande faktorer såsom värme, kryddig mat, alkohol, koffein, stress eller starka hudvårdsprodukter.

Effektiv Hudvård för Rosacea

Att hantera rosacea kräver en skonsam och genomtänkt hudvårdsrutin. Här är några viktiga hudvårdstips för personer med rosacea:

 • Använd Skonsamma Produkter: Välj hudvårdsprodukter speciellt utvecklade för känslig hud och rosacea. Undvik produkter med starka kemikalier, parfymer eller alkohol som kan irritera huden.
 • Skydda Mot Solen: Använd ett bredspektrum solskyddsmedel när du måste vistas i solen med minst SPF 30 och undvik överdriven exponering för solen. 
 • Undvik Utlösande Faktorer: Notera och undvik faktorer som triggar dina symtom, såsom värme, kryddig mat eller alkohol.
 • Följ Enkel Hudvårdsrutin: Tvätta ansiktet morgon och kväll med ett mild ansiktsrengöring och använd en lugnande fuktighetskräm.
 • Konsultera en Hudläkare: Vid svåra symtom, som utslag eller knottror, kontakta en hudläkare för professionell rådgivning och behandling.

Upptäck Vår Hudvård för Rosacea

Utforska vårt sortiment av ekologiska och skonsamma hudvårdsprodukter speciellt utformade för att lugna och vårda rosacea irriterad hud. Reaktioner och utbrott triggas oftast av aktiva produkter som innehåller retinoider eller exfolierande syror, därför är en mild rutin att föredra för att vårda och mjukgöra din hud. Våra produkter är fria från irriterande ämnen och hjälper till att återställa hudens naturliga balans. Algkomplexet är känt för sina fina och närande egenskaper på huden och aloe vera är antiinflammatoriskt och lugnande. 

Passar då dessa produkter alla med denna hudtyp? Produkterna är framtagna för denna hudtyp men man kan ha andra allergier och känslighet också så helt säkert kan man aldrig veta förrän man provat. Vi vet att vi har många kunder med både känslig hud och rosacea som är väldigt nöjda med denna hudvårdsserie. Något att tänka på när man har känslig hud är att slussa in produkterna en och en när man ska börja med en ny hudvårdsrutin. Börja ex vis med dagkrämen och när man använt den ett tag så kan man lägga till rengöring osv. 

Hur påverkar kost och kosttillskott rosacea? Studier om probiotika och andra näringsämnen

Att anpassa kosten kan mildra symtomen och förbättra hudhälsan för personer med rosacea. Här tittar vi närmare på hur rätt mat och kosttillskott kan spela en viktig roll i att hantera detta tillstånd.

Varför är kost viktigt vid rosacea? Att välja rätt mat är viktigt för personer med rosacea eftersom vissa livsmedel kan utlösa rodnad, bölder och hudirritation. Här är några nyckelaspekter att tänka på när det gäller kosten för rosacea:

1. Undvik utlösande livsmedel: Vissa livsmedel kan förvärra rosacea-symtom. Det inkluderar kryddig mat, alkohol, starka ostar och vissa mejeriprodukter. Genom att undvika dessa utlösare kan man minska risken för hudreaktioner.

2. Fokusera på antiinflammatorisk kost: En antiinflammatorisk kost rik på frukt, grönsaker, baljväxter och magert protein kan bidra till att minska inflammation i huden och lindra rodnad och bölder.

3. Kosttillskott för rosacea: Utöver rätt kost är vissa kosttillskott kända för att vara fördelaktiga för personer med rosacea. Här är några att överväga:

 • Probiotika: Studier har visat att probiotika kan bidra till att balansera tarmfloran och minska inflammation, vilket kan ha positiva effekter på rosaceasymtom.

 • Omega-3-fettsyror: Fiskolja eller andra källor av omega-3 kan ha antiinflammatoriska egenskaper som kan bidra till att förbättra hudens hälsa vid rosacea.

 • Zink: Zinktillskott har också visat sig kunna minska inflammation och stödja hudens återhämtning vid rosacea.

Sammanfattning: Att välja rätt mat och kosttillskott är en viktig del i att hantera rosacea och minimera dess symtom. Genom att undvika utlösande livsmedel och integrera antiinflammatoriska livsmedel och kosttillskott kan man bidra till att förbättra hudhälsan och livskvaliteten för personer med detta tillstånd.

Slutliga tankar: Kom ihåg att det är viktigt att diskutera eventuella kostförändringar eller tillskott med en läkare för att säkerställa att de är säkra och lämpliga för dig. Genom att göra medvetna val i kosten kan du optimera din hudvård och känna dig bättre rustad att hantera rosacea på bästa möjliga sätt.

Att leva med rosacea kan vara utmanande, men med rätt hudvård och livsstilsval kan du effektivt hantera symtomen och låta din hud stråla igen. Kontakta oss för mer information eller personliga rekommendationer för din hudvårdsrutin.

1 kommentar

Louise Svenningsson
Louise Svenningsson

Jätte bra information om rosacea och hur det hjälper människor och tips.

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.

Handla våra fantastiska hudvårdsprodukter